Хто такий Backend-розробник?

Backend розробники фокусуються на тому, що “під капотом” веб-додатків, тоді як frontend розробники працюють над тим, що бачить користувач. Це як вибір між мистецтвом та інженерією – обидва шляхи важливі та цікаві у Вакансія Middle Nest.js Розробник віддалено своєму роді. Отже, фронтенд-розробка – це створення привабливих і функціональних веб-інтерфейсів за допомогою HTML, CSS і JavaScript. Якщо ви любите робити речі красивими та інтерактивними, це може бути вашим шляхом у світі веб-розробки. Та ні, я буквально вказав на дві обов’язкові речі, котрі має знати навіть джун, котрих тут немає.

Питання 9: Які інструменти використовуються для спільної роботи front-end і back-end розробників?

Думаю, що у 2024 році він стане ще популярнішим, і ми будемо більше використовувати саме його. Робота на фрілансі – це мрія всіх розробників, проте працюючи в команді, ви маєте чудову нагоду переймати досвід старших девелоперів, навчатися, радитися та вдосконалюватися. Бібліотека JavaScript, яка відповідає за взаємодію JavaScript і HTML, а також полегшує роботу з елементами DOM. Звісно, будьте готові до сидячої роботи, до відмов, до того, що доведеться постійно вчитися, розвиватися в цій сфері.

Завжди раді вашим запитанням і коментарям про кар’єру backend розробника! 💬

Дослідження показує, що жінки в ІТ-індустрії, в середньому, заробляють менше, ніж чоловіки на аналогічних посадах. Це доводить і нещодавно опублікуване дослідження Djinni щодо відмінності між зарплатами в ІТ між чоловіками і жінками. У ньому дуже чітко прослідковується розрив не на користь жінок.

Необхідні навички та інструменти для Backend розробника

  • Після цього йде перехід до рівня Middle, де завдання стають складнішими, а відповідальність – вищою.
  • Це і є приклад роботи frontend-розробника – він скачується в браузер користувача, і його можна побачити своїми очима.
  • Стеб в тому, що JavaScript машина оперує тільки float-ами.
  • Дізнайтеся більше про роль і завдання DevOps у цій статті.
  • База даних шукає серед усіх товарів, приналежних до цієї категорії, та повертає їх на бек-енд , а бек-енд повертає їх на фронтенд вже в узгодженому форматі.
  • Back-end розробка відіграє критичну роль у забезпеченні функціональності, безпеки та надійності веб-додатка.

Ця роль вимагає глибоких знань в області програмування і може підійти тим, хто любить розв’язувати складні проблеми. Насправді гендер чи вік не мають значення для старту кар’єри в ІТ. Перше, що потрібно зрозуміти, це те, що необхідність висококваліфікованих фахівців у цій галузі є високою. Отже, головне – це отримати необхідні навички та знання. Це можна зробити через самоосвіту, навчальні курси IT, сертифікацію, чи навіть здобуття державної технічної освіти. Зараз існує безліч ресурсів, які допоможуть вам у цьому, починаючи від безкоштовних онлайн-курсів і закінчуючи платними навчальними програмами.

Хто такий Back-End Розробник та яка його роль?

У Frontend входить відображення функціональних завдань призначеного для користувача інтерфейсу, що виконуються на стороні клієнта, а також обробка запитів користувачів. По суті, фронтенд – це все те, що бачить користувач при відкритті web-сторінки. Back-end Developer – це інженер, який спеціалізується на розробці серверної частини веб-додатків та програмного забезпечення. Вони відповідають за розробку, підтримку та оптимізацію серверного програмного забезпечення, яке забезпечує логіку та обробку даних для веб-додатків.

Наш процес Back-end розробки

Вам доведеться дуже багато гуглити і це нормально – набагато важливіше знати, де знайти інформацію, ніж втрачати час на її заучування на практиці. У деяких компаніях ця посада так і називається – front-end розробник, в інших ви можете побачити її поділ на html-верстальника і JS-розробника. Front-end розробники — люди творчі, нам доводиться вигадувати назви змінних/функцій, називати елементи розмітки зрозумілими іменами. Це важливо розуміти перед тим, як іти влаштовуватися на роботу.

Хто такий Back-End розробник та яка його роль

Сприймайте статтю як простий певний зріз того, що треба взяти до уваги тим, хто ще не розуміє що вивчати, якщо хочуть займатись вебом і що хоче від розробників ринок. А ви щось очікуєте мега нереальну детальну аналітику на 80 друкованих сторінок А4, певне… Зазвичай розробники обирають для себе щось одне, що їм підходить і що зручно використовувати. Ну і, відповідно, цей фреймворк у розробника стає основним і в ньому він все більше і поглиблено починає розбиратись.

Вони розробляють тестові сценарії, виконують ручне та автоматичне тестування та співпрацюють з розробниками, щоб виправити виявлені проблеми. Ця роль підходить людям, які мають відмінні аналітичні навички та уважність до деталей. Щоб стати front-end розробником високого класу, ми радимо йти працювати в компанію веб-розробки. Їм важливо побачити ваші теоретичні знання на практиці, тому підготуйте портфоліо з вашими роботами.

Хто такий Back-End розробник та яка його роль

Наприклад, React, Angular, Vue.js є популярними фреймворками, які допомагають організовувати код та створювати перевикористовувані компоненти. Frontend вимагає уваги до деталей дизайну, адаптивності, анімацій і UI/UX. Backend вимагає розуміння архітектури, обробки даних, безпеки, масштабування та інтеграції. Це і є приклад роботи frontend-розробника – він скачується в браузер користувача, і його можна побачити своїми очима.

У frontend ви працюєте на очі користувача, в backend же – на його досвід і відчуття. JavaScript – важлива мова програмування для веб-розробки. Книги забезпечують глибше розуміння мови та надають практичні поради. Вивчення її допоможе вам розвивати кар’єру у цій області.

Основні технології в арсеналі фронтендера це HTML, CSS і JavaScript. Звичайно, при роботі в команді потрібно знати і розбиратися в багатьох процесах, суміжних з роботою фронтенд-розробки . Будучи вже досвідченим фронтенд-розробником потрібно бути знайомим з бекенд-технологіями і розуміти принципи взаємодії користувача і з додатками (UX). Які висновки можна зробити з цього експрес-огляду технологій для веброзробки у 2023–2024 році? «Вибухова хвиля» від виходу величезної кількості фреймворків та бібліотек для створення вебзастосунків минула.

Наприклад, у мене на проєкті у більшості Front-end-фахівців прямо сверблять руки, щоб поправити/дописати Java-код. Дуже цінним є розробник, який мислить масштабами системи в цілому. Єдиного стандарту зарплати фронтенд-розробника не існує, все безпосередньо залежить від ваших напрацьованих навичок і набутих умінь. Більш ймовірно, що розмір заробітної плати в зарубіжній компанії буде вище, ніж в українській, але зараз запускається багато вітчизняних стартапів, які не поступаються рівнем іноземних.

Найчастіше йдеться про Git, але можуть знадобитися і SVN, Mercurial тощо. Надсилаючи своє перше резюме, я додав до нього інформацію щодо того, що потрібно виправити на корпоративному сайті компанії. На той момент у мене був досвід тільки в розробці сайту для моєї кафедри, але цей сайт так і не побачив світ. CSS використовується для оформлення та вигляду веб-додатка. Завдяки CSS, розробник може задавати різноманітні стилі, які визначають кольори, шрифти, розміри, відступи, рамки та інші аспекти відображення елементів.

На жаль, на момент написання статті я не знайшов більш-менш зрозумілої статистики щодо використання цього інструменту саме для розробки, але певен, що кількість запитів зростає за експонентою. Каскадні таблиці стилів за останні роки «ввібрали» дуже багато можливостей у себе. Чого варті лише верстка грідами, флексами, через gap та створення крутих анімацій тільки за допомогою CSS. Останні специфікації CSS можуть запросто конкурувати з CSS-препроцесорами на кшталт SASS. Тож навіть на Vanilla CSS можна зручно і швидко писати круті стилі для вебінтерфейсів. Але все ж таки можливості препроцесорів типу SASS (SCSS), LESS, Stylus та інших ми будемо використовувати й надалі у 2024 році.

Front-end розробник відповідає за те, як додаток виглядає, як користувачі з ним взаємодіють та як він реагує на їхні дії. Backend Developer відповідає за створення програмного забезпечення сайту або застосунків, що працюють на сервері. Крім того, він займається програмуванням баз даних, відповідальних за зберігання інформації на сервері та безпеку сайтів або програм. До його обов’язків також входить контроль за якістю функціонування програм.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/